Jump to content

Mesterséges növények termelhetnek energiát a jövőben

2016. 06. 06. 16:00

A kutatóknak sikerült olyan mesterséges leveleket létrehozni, amik hatékonyabban alakítják át a napfényt, mint az igazi levelek.

A természetes fotoszintézis felhasználását a nap energiájának átalakítására egy jó módszernek vélik a tudósok, csak kicsit elavult már. A Harvard kutatói kifejlesztettek egy olyan levélszerű rendszert, ami hatékonyabban képes átalakítani a nap energiáját, mint a növények maguk. A technológiához egy üveg baktériumra (Ralstonia eutropha), egy a vizet hidrogénre és oxigénre szétbontó rendszerre és egy pár elektródára van szükség. Amikor ezen a részben biológiai rendszeren áramot vezetnek keresztül, akkor az elektródák a vizet hidrogén gázzá alakítják, ami felhasználható üzemanyagként és szénalapú anyagokhoz. A folyamat mindössze 10 százalékos hatékonysági mutatóval rendelkezik, de ez is jobb a természetes növények 8 százalékos hatékonyságához képest.

Egyelőre azonban még nem tiszta mennyire jól ültethető át ez a bionikus technológia a gyakorlatba. A kutatók megjegyezték azt is, hogy még meg kell találniuk a módját, hogy a rendszert összetudják kapcsolni a napelemekkel. Emellett további kérdéseket vett fel, hogy hogyan működne ez az elképzelés különböző éghajlatokon. Viszont, ha összejön minden, akkor ez az új technológia lehet a kulcs egy olcsó és környezetbarát energia előállítási módhoz, ami pont kaporra jönne az emberiségnek.

(Forrás: engadget.com)