Jump to content

Kína mikrohullámú fájdalom pisztolya

2014. 12. 12. 14:00

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok rendelkezik olyan fegyverrel, mely sérülés nélkül okoz elviselhetetlen fájdalmat, sosem került még ilyen eszköz korábban bevetésre. Ez azonban egyáltalán nem akadályozza Kínát abban, hogy saját „fájdalom pisztolyt” fejlesszen, melyet az ország nagyon is szeretne élesben is alkalmazni.

Kína még csak most vette fel arzenáljába a nem halálos, ellenben nagy fájdalmat okozó új fegyvert. A WB-1 kódnevű eszközt nemrégiben mutatta be a helyi gyártó, a Poly. A WB-1 működésének alapja, hogy mikrohullámokkal felmelegíti az emberi bőr alatt található vizet, mely elviselhetetlen fájdalmat okoz. Ez nagyban hasonlít a USA Active Denial Systeme által is alkalmazott megoldáshoz. A cél, hogy a fegyver képes legyen komoly fájdalmat okozni anélkül, hogy közben bárki is megsérülne.

A dolog egyelőre viszonylag kicsi, 80 méteres sugárban működik, ám némi plusz energiával ez 965 méterre növelhető. Az állam bejelentése szerint azt tervezik, hogy az északi tengerpartok közelében vetnék be a fegyvert. Szándékuk szerint így sikerülhetne foglyokat ejteni úgy, hogy időközben nem kéne megsemmisíteni az ellenséges hajókat sem.

Van azonban még néhány homályos pont a WB-1 beüzemelését illetően. Először is az amerikai Active Denial System 16 óra alatt hajlandó elindulni, ráadásul nagy légszennyezettség, por vagy eső hatására nem is működik megbízhatóan. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a WB-1-gyel felszerelt kínai legénység mit tenne egy meglepetésből érkező támadás vagy viharos idő esetén, ennek ellenére azonban mindenképpen kijelenthető, hogy Kína ezzel egy komoly potenciállal rendelkező fegyvert alkotott.

Forrás: engadget.com

Fotó: projecttrho.com és wired.com

Írta: Ambróz Nóra