Jump to content

A NASA videója az Orion első automata repüléséről

2014. 10. 10. 17:00

Elérkezett végre sok halogatás és fejlesztgetés után az idő, hogy az Orion önállóan útra induljon. A legénység nélkül is remélhetőleg hibátlanul üzemelő űrhajóról a NASA büszkén egy videót tett közzé, melyben bemutatják, mi mindenre képes alkotásuk. Tudd meg, mik a tervek az Orion első utazásával kapcsolatban!

Több év fejlesztés és számos elhalasztott felszállást követően úgy látszik, hogy a NASA Orion nevű űrhajója végre készen áll első, legénység nélküli kalandjára. A bemutató részeként nyomonkövetheted a kapszula tervezett útját is a promó videóban.

Az indításra már szinte teljesen biztos, hogy decemberben kerül sor, ám ez főként csak arra szolgál, hogy a kapszula sugárzásvédelmét teszteljék. A hőpajzsnak és az ejtőernyő-rendszernek is tökéletesen kell majd ekkor szuperálnia. A NASA a Delta IV nehézrakéta kilövő állomásról készül startot adni az Orionnak, mellyel egészen 100 mérföld (160 km) magasra jut majd el. Itt miután tett egy kört a bolygó körül működésbe lépnek majd saját rakétái, melyekkel 3600 mérföldre, azaz majdnem 5800 km-re távolodik majd el. (Éppen csak annyira, hogy keresztül kelljen mennie a Van Allen sugárzási övön.)

Korábban már számtalan felszerelést és űrhajósokat is sikerült keresztül juttatni a Van Allen-zónán, ám továbbra is vet fel kérdéseket a magas sugárzású öv, melyeket nem árt letesztelni mielőtt esetleg legénység is kerül a gépbe. A NASA szerint a kapszulát szenzorokkal szerelték fel, melyek tanulmányozni fogják az övet, amellett, hogy felmérik, hogy a sugárzás interferál-e a fedélzet valamelyik elektronikus műszerével. Az Orion kétszer fog a zónában járni mielőtt visszatérne a Földre.

A leszállás során egy másik próbatétel következik, mely a hőpajzs tűrőképességét teszteli. Ez állítólag a valaha épült legnagyobb hőpajzs, így készítői nagyon bíznak benne, csakúgy mint a korábban már egyszer bevetett ejtőernyőben.

A teljes mentrendnek itt nézhetsz utána.

https://www.youtube.com/watch?v=KyZqSWWKmHQ

Forrás és fotó: engadget.com és blogs.scientificamerican.com

Írta: Ambróz Nóra