Jump to content

Az amerikai hadsereg ételnyomtatásba akar kezdeni

2014. 08. 08. 16:37

Az amerikai Natick kutatási és fejlesztési központ tudósainak célja, hogy rendszeresítsék a hadseregben az ételnyomtatást, mellyel a hagyományos fejadagokat szeretnék leváltani. A módszernek rengeteg előnye lenne a konyhában készült ételekkel szemben.

Legnagyobb előnye az olcsóságban rejlik, hiszen megsprórolják a személyzeti költségeket, valamint a konyha munkával járó egyáb járulékos kiadásokat is, nem beszélve arról, hogy, mivel mindenki személyre szabott adagot kérhet, csökkentenék a pazarlás mértékét is. Ha az egyik katona például aznap pizzára vágyik, akkor azt a többiektől függetlenül kinyomtathatja magának, a cukorbetegek, laktózérzékenyek különleges igényeit is ugyanilyen könnyedén ki lehetne elégíteni.

A NASA már nagyon régen elkezdett foglalkozni az ételnyomtatással, ugyanis sokkal egyszerűbb lenne az űrben előállítani a különféle ételeket, ahelyett, hogy előrecsomagolt, tubusos kajákat küldenek fel az asztonautáknak. Nem csak egyszerűbb, de étvágygerjesztőbb is, már amennyiben nincsenek ellene az étemasszából, mesterséges ízesítőkkel előállított menüknek.

Nemcsak a NASA, meg a hadsereg csinál fejlesztéseket, a Nestlé is egy fogyasztóknak szánt ételnyomtatón dolgozik, melynek célja, hogy egészséges tápanyagokat lehessen vele előállítani, és gyógyírt nyújtson a legtöbb ember hiányos táplálkozási szokásaira.