Jump to content

Kiirtják a Charms menüt az új Windowsból

2014. 08. 08. 13:42

Nem hiszem, hogy sok ember bánküdni fog miatta, ugyanis asztali gépeken egérrel használva szimplán idegesítő volt, pedig rengeteg fontos funkciót innen tudtunk elérni. Táblagépeken sokkal barátibb volt a kezelése, ugyanis csak a képernyő jobboldalából kiindulva kellett húznunk egy az ujjunkkal, de valószínűleg a hordozható eszközökre szánt felületen sem fog visszaköszönni a Charms.

Sokan nem szerették a Windows 8-at és teljesen érthető okok miatt. Kaptunk egy olyan egész képernyőt elfoglaló Start-menüt, amit érintőképernyőkre optimalizáltak, mégis lenyomták a torkán minden egyes felhasználónak, akármilyen beviteli eszközt használt. Ezt egészítette ki a Charms menü, mely a Windows 8-as táblákon remekül működött, de egérrel, billentyűzettel rendelkezőknek teljesen felesleges és kényelmetlen volt.

Szerencsére a Microsoft-nál tanulnak a hibáikból, ezért könnyes búcsút vehetünk a Charms-tól a Windows legújabb kiadásában, melyet egyelőre csak Windows 9 néven emlegetnek, de ez még nem biztos, hogy a végleges név. Ugyanígy a Start-menünek is egy sokkal felhasználóbarátabb verzióját fogjuk kapni az új rendszerben, erről itt találunk képeket és bővebb információt.

A jövő tavaszra várt új Windowsban az egyik legnagyobb kezelőfelületet érintő változás a virtuális asztalok megjelenése lehet, mely már régóta jelen van Ubuntu és OS X rendszereken. Ez azt jelenti, hogy könnyedén tudunk válatni a munkafolyamatok között, egy-egy asztalon más-más programokat tudunk párhuzamosan futtatni.