Jump to content

Óriási növekedés előtt az Apple mobiltárcája

2020. 03. 04. 14:45

Egy friss felmérés szerint 2025-re az Apple fizetési szolgáltatása adhatja a bankkártyás tranzakciók tizedét, ezzel egy ezermilliárd dolláros piacon jelentős szereplőjévé válhat.  

 A Daily Mail a Berstein piackutató adataira hivatkozva azt írta, hogy az Apple Pay öt éven belül megduplázhatja jelenlegi piaci részesedését és a globális bankkártya-költések tizedét adhatja a cupertinói székhelyű cég.

Az Apple Pay lényege, hogy a felhasználók Apple telefonjaikkal hajthatnak végre érintés nélküli fizetéseket. A készülék a kártya számát soha nem tárolja sem az eszközön, sem az Apple szervereken. A cég minden fizetés után jutalékot von le. A szolgáltatás tavaly több magyar bank ügyfelei előtt is megnyílt.

A Berstein elemzése szerint elképzelhető, hogy az amerikai óriáscég saját fizetési hálózatot is kialakít, ezzel versenyt teremtve az oligopol bankkártyapiacon. Az éves szinten 14 ezermilliárd dolláros piacot a Visa és a Mastercard uralja.

Az elemzés szerint „rengeteg indok szól amellett, hogy az Apple a jövőben megzavarja a fizetési ökoszisztémát”.

Az Apple Pay-hez hasonló mobiltárcát több cég is kínál. A legnagyobb a PayPal, de a Google-nak és a kínai Alipay-nek is van hasonló szolgáltatása, amelyek évről évre egyre dinamikusabban nőnek.

(Forrás: itmozaik.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)