Jump to content

Új Facebook szabadalom a telefonok mikrofonjával rögzítené a hirdetésekre adott reakciókat

2018. 06. 29. 07:35

A Facebook rögtön le is szögezte, hogy igazából soha nem szándékoznak használni a technológiát, ami a célzott hirdetésekre adott felhasználói reakciókat a telefonok mikrofonjával rögzítené.

Mindenki kedvenc (bár mostanában egyre kevésbé népszerű) közösségi oldala többször is kategorikusan visszautasította, hogy célzott hirdetésekhez használnák az okostelefonok mikrofonjait. Ugyanakkor az, hogy nem csinálják, nem jelenti azt, hogy nem is lehetséges.

A Metro forrásai szerint a Facebook egy ellentmondásos szabadalmat nyújtott be, ami lehetővé tenné, hogy az okostelefonok elkezdjenek felvételt készíteni, amikor televíziós üzenetekben elrejtett titkos üzeneteket hallanak. Habár ez elsőre elég vadul hangzik, a Mashable tovább szőtte ezt a szálat. Ők már arról írtak, hogy a Facebook képes lehet beágyazni egy olyan magas frekvenciájú – az emberek számára nem hallható -- hangot a sugárzott tartalmakba, amit az okostelefonok érzékelhetnének, s hatására elkezdhetnék rögzíteni mikrofonjukkal a környezeti hangokat, hogy aztán azt visszaküldjék a Facebooknak. A Gyakorlatban ez úgy nézne ki, hogy mi nézünk a TV-t, s amikor jön a reklám, akkor a Facebook rögzíti a reklámra adott reakciókat.

Mondani se kell, hogy a szabadalom híre szinte rögtön aggodalmat keltett. A Facebook természetesen rögtön le is szögezte, hogy nem áll szándékukban implementálni a technológiát, amit a szabadalom leír. Ahogy arra a cég is rámutatott közleményében, egy ilyen szabadalom sok esetben spekulatív természetű. Célja lehet más jövőbeli technológiákkal kapcsolatos vagy éppen más cégek agressziójának megelőzése. Mindenesetre kétség kívül nem lenne szerencsés, ha ez a technológia a gyakorlatban is alkalmazásra kerülne.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)