Jump to content

Saját etikai irányelveket állít fel a Google a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatos fejlesztésekhez

2018. 05. 31. 11:37

A Google Pentagonnal kötött szerződése és a katonai Project Maven-be való bevonása mind a cégen kívül, mind a vállalaton belül vitákat váltott ki és nem is ok nélkül.

A Project Maven célja, hogy olyan AI technológiát nyújtson, ami segíthet megjelölni a drónok által készített bizonyos felvételeket, hogy aztán azokat emberek ellenőrizzék. Ez nem hangzik valami vészes dolognak így elsőre, de képzeljük el, hogy mire tudná ezt használni a katonaság és mindjárt támad pár kellemetlen gondolatunk. A Google projekthez való csatlakozása végül egy petíciót eredményezett, amit több ezer alkalmazott írt alá, de az ellenzők közül sokan egyszerűen lemondtak, visszavonultak. Most a New York Times arról számolt be, hogy a Google egy olyan irányelv kidolgozásán ügyködik amelyek célja a vállalat védelmi és hírszerzési szerződésekre vonatkozó döntéseinek szabályozása.

Elöző héten Sundar Pichai vezérigazgató azt mondta az alkalmazottaknak, hogy a vállalat olyan elvek felállításán dolgozik, amelyek reményeik szerint képesek lesznek kiállni az idő próbáját. A Google úgy nyilatkozott a New York Timesnak, hogy ezek az irányelvek tiltani fogják, hogy egy mesterséges intelligenciát fegyverként vethessenek be. Hogy ezt hogyan akarják kivitelezni, az egyelőre nem tisztázott, de az alkalmazottak azt mondták, hogy elvárják, hogy a következő hetekben kihirdessék ezeket a belső elveket.

Hogy végül mik is lesznek ezek az irányelvek az tehát várhatóan hamarosan kiderül, de nem lennénk meglepve, ha tovább hátráltatnák a cég és a Pentagon közötti megállapodást. A Google számára ez egy kritikus időszak, amikor is nem szabad hibázniuk ha meg akarják tartani a nyilvánosság bizalmát. Persze lehet azzal érvelni, hogy más cégek, mint például a Microsoft és az Amazon is kiveszik a részüket, de a Googlenak megvan a maga egyedülálló története és mottója, miszerint ’Do not Be Evil’. A cégnek hűnek kell maradnia önmagához.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)