Jump to content

Jeff Bezos a űrben látja a nehézipar jövőjét

2018. 05. 29. 07:16

Jeff Bezos sose titkolta, hogy szeretné, ha a emberiség visszatérne a Holdra, meg úgy általában kiterjesztené szárnyait a Földön túlra, de most néhány konkrétabb elképzelést is körvonalazott a jövővel kapcsolatban.

Jeff Bezos amerikai üzleti mágnás, befektető, filantróp, valamint olyan vállalatok alapítója, mint az Amazon vagy a Blue Origin, de hogy számokban is kifejezzük, 2018-ban 133 milliárd dollár volt a nettó vagyona. Ha egy ilyen ember beszél arról, hogy hogyan látja a jövőt, akkor arra általában érdemes figyelmet szentelni, márpedig Bezos szívesen megosztja elképzeléseit a világgal.

A GeekWire-nek adott interjúban az amerikai üzletember elmagyarázta, hogy azt szeretné, ha a Blue Origin a NASA-val és az ESA-val közösen egy állandó állomást hozna létre a Holdon, kerüljön az bármibe is. Ez mászóval azt jelenti, hogy ne gondoljuk, hogy a cég várni fog, ha úgy látja, hogy a hivatalnokok az idejüket akarják vesztegetni. A cég már korábban is részt vett a Blue Moon holdjáró 2020-as kilövésének előkészítésében, tehát a szereplők már jól ismerik egymást.

A Bezos szerint a Hold egy kényelmes opció egy kolónia számára, nem csak azért mert relatíve közel van, de azért is, mert vizet tartalmaz, ami levegővé és a rakéta-hajtóanyaggá alakítható.

Bezos ennél egy kicsit távolabb is gondolkodik. Úgy véli, hogy néhány évtízeddel odébb, amikor már könnyebben megoldható lesz, akkor a nehézipart ki kellene költöztetni az űrbe, ahol aztán majd néhány ember aszteroidákon dolgozhat. A Föld maga megmaradhatna a lakóövezetek és a könnyű ipar számára. Ebben a folyamatban a Blue Origin nem szükségszerű, hogy részt vegyen. Hovatovább Bezos arra bátorít másokat, hogy vegyenek a kezükbe olyan projekteket, mint a Hold kolonizálása. Nos, a Mars bolygót kinézte már magának a SpaceX, de ne csüggedjünk, azért maradt még odakint hely bőven.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Blue Origin)