Jump to content

A Twitter adatokhoz való hozzáférést adott el a Cambridge Analytica botrányban

2018. 04. 30. 15:23

Vitathatatlan, hogy A Facebook messze a leginkább érintett cég Cambridge Analytica botrányban, de mint kiderült, más közösségi hálózatokat se hagyott teljesen érintetlenül az ügy.

A Twitter megerősítette a Bloomberg számára, hogy nyilvános adat hozzáférést adtak a Aleksandr Kogan kutató és cége számára, amiről időközben kiderült, hogy ők szedték össze több millió Facebook felhasználó adatát, azok hozzájárulása nélkül, egy kvíz alkalmazáson keresztül.

A GSR mindössze egyetlen egy napnyi hozzáférést fizetett még 2015-ben. A Twitter lmondása szerint egy „véletlen mintát” kaptak a nyilvános tweetekből a 2014. decembere és 2015 közötti időszakból. A Twitter azt is hozzátette, hogy nem találtak semmilyen olyan hozzáférésre utaló jelet, ami a személyes adatok biztonságát veszélyeztetné.

Ezzel együtt se tiszta, hogy Kogan és a GSR mit kezdett ezekkel az információkkal, illetve mire kellettek nekik az adatok. A vizsgált időszak rövidsége, valamint az a tény, hogy ezek a nyilvános tweetek és Twitter profilinformációk nem túl sokat mondanak el első ránézésre, amit aztán a Cambridge Analytica esetlegesen felhasználhatott, azt sugallják, hogy a Twitter esetében nem beszélhetünk lényegi érintettségről, habár elméletben lehetséges, hogy GSR megkísérelte a Facebook és a Twitter adatok egyesítését.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)