Jump to content

Utód nélkül vonul vissza a NASA ügyvezető igazgatója

2018. 03. 13. 15:52

Robert M. Lightfoot Jr. azóta irányította az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalt mióta a korábbi vezető, Charles F. Bolden Jr. távozott Obama elnök hivatalának végével együtt, most viszont nem tudni ki követheti majd.

A helyzet az, hogy Lightfoot hivatalosan sose vált Bolden utódjává – 14 hónap után is, csak ügyvezető igazgató maradt, jelezve ezzel a helyzet ideiglenes mivoltát – ráadásul előtte ő volt a NASA harmadik legfontosabb embere, ezt a pozíciót pedig utána senki se töltötte be. Ugyancsak üresen állt Lightfoot előlépése után az ügynökség második legrangosabb pozíciója, így most Lightfoot visszavonulásával nincs egyértelmű utódja, aki a rangsorban követve átvehetné a feladatait.

Levelében Lightfoot bejelenti visszavonulását, valamint hogy a továbbiakban segítségére lesz a Fehér Háznak, hogy az új adminisztrációra való átállás a lehető legzökkenőmentesebb legyen. A Fehér Ház egyelőre nem fedte fel, hogy kik jöhetnek szóba, mint Lightfoot kötelességeit átvevő személyek, de az elnök tavaly még Oklahoma képviselőjét, Jim Bridenstinet jelölte a pozícióra.

Bridenstine ugyan rendelkezik tudományos háttérrel, de nagyon ellentmondásos nézeteket vall, ami az éghajlatváltozást illeti. 2013-ban tartott beszédében elmondta a kongresszusnak, hogy a globális hőmérséklet emelkedése "10 évvel ezelőtt megállt", ami messze nem igaz. Azt is elmondta, hogy "a globális hőmérsékletváltozások, ha léteznek is, korrelálnak a napkitörésekkel és az óceáni ciklusokkal", ezzel elutasítva az üvegházhatást okozó gázok szerepét. Hiába na, nem véletlen ő Trump jelőltje, habár ez nem jelenti, hogy könnyű útja lesz a NASA-ba, ugyanis a pozíció betöltéséhez a szenátus jóváhagyása is szükséges, márpedig a New York Times forrásai szerint mind a 49 demokrata szenátusi képviselő kész a kinevezése ellen szavazni.

Bridenstine korábban ígéretet tett rá, hogy amennyiben a NASA vezetőjévé lesz, úgy politikamentesen irányítja majd az intézményt. Nos, akár ő lesz, akár nem, biztosat majd csak a következő hetek után tudunk mondani.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: wikipedia.org)