Jump to content

Utasokra kész a Nissan önvezető taxija

2018. 02. 23. 13:53

Ugyan még csak Japnában, azon belül is Yokohamában, de a Nissan önvezető taxi szolgáltatása készen áll a tesztelésre. Kis szerencsével a 2020-as nyári olimpiára már ezzel mehetünk majd Tokióba.

A Nissan és a tokiói székhelyű mobil vállalat, a DeNA elkezdte gyűjteni az első lelkes utasokat az önvezető taxi szolgáltatás március 5-én esedékes teszteléséhez. A Nissan autonóm autói egyenlőre csak egy 2,8 mérföld hosszú és meghatározott útvonalon fognak közlekedni Yokohamában a World Porters bevásárlóközpont és a Nissan főhadiszállása között, de ez is elegendő lesz ahhoz, hogy élesben is próbára tegyék az Easy Ride alkalmazás képességeit.

Az Easy Ride applikációval a utasok hang vagy szöveges bevitel segítségével mondhatják majd meg, hogy mit szeretnének csinálni. Az utazás egy az autóba beépített tablet képernyőjén lesz követhető, amin ajánlások és a környék érdekes helyei is megjelennek majd. Nyílván ezeket mi magunk is előkereshetnénk az okostelefonunkon, de az Easy Ride rendszere azon lesz, hogy közelebb hozzon minket a környék nevezetességeihez, boltjaihoz és étteremeihez. Még arra is lesz lehetőség, hogy értékeljük az utazásunk, valamint megadjuk azt, hogy mennyit lennénk hajlandóak fizetni egy hasonló fuvarért a jövőben.

A Nissan és a DeNA célja a tesztekkel, hogy minél több felhasználói visszajelzést gyűjtsenek be, amiket aztán az Easy Ride további fejlesztéséhez használnának fel. Valószínűleg még bele fog telni néhány évbe, mire ez a technológia utat tapos magának és szélesebb körben is elterjed, de nem lehetetlen, hogy a következő nyári olimpiára látogatók, már az Easy Ride szolgáltatás segítségével jutnak majd el A-ből B-be.

(Forrás: newsroom.nissan-global.com Kép forrása: newsroom.nissan-global.com)