Jump to content

1,23 milliárd dolláros bírságot kapott a Qualcomm az EU-tól

2018. 01. 24. 08:45

Egyre rosszabb és rosszabb dolgok történnek a Qualcomm vállalattal. Az Európai Bizottság mintegy 1,23 milliárd dollárra büntette meg a chipkészítőt, mert szerintük az visszaélt a piaci erőfölényével.

Egészen pontosan az a Qualcomm bűne az Európai Bizottság szerint, hogy megakadályozta a riválisait a versengésben azáltal, hogy az Apple számára komoly kedvezményeket tett, ha csak tőlük vásárol LTE alapsávos chipeket, ami az uniós trösztellenes szabályok értelmében illegálisnak minősül.

Az Apple és a Qualcomm között még 2011-ben jött lére az a megállapodás, ami miatt most utóbbi a bírságot kapta, ráadásul ezt a megállapodást még 2013-ban és 2016-ban meg is hosszabbította a két cég. Idő közben azonban elmérgesedett a két cég viszonya a sorozatos szabadalmi pereskedések miatt, és az Apple elkezdett más partnerek után nézni.

Az 1,23 milliárd dolláros birság csupán a Qualcomm 2017-es árbevételének 4,9%-át teszi ki, így önmagában aligha fogja csődbe vinni a céget, Mindazonáltal a cég trösztellenes bírságokkal kapcsolatos pereinek száma riasztó ütemben emelkedett az utóbbi időben. 2015-ben 975 millió dollárra büntette őket Kína, 2016-ban a koreai adminisztráció gombolt le róluk 854 millió dollárt, tavaly októberben pedig Taiwanban hagytak ott 774 millió dollárt a piaci dominanciájukkal való visszaélés miatt.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: reuters.com)