Jump to content

Szortírozni kezdik a Kongresszusi Könyvtár Twitteres archívumát

2017. 12. 27. 17:40

Így a Trump-adminisztráció napjaiban már egyáltalán nem is tűnik furcsaságnak, hogy az amerikai kormány szeretne bizonyos Twitteres anyagokat megőrizni az utókornak. Az viszont még mindig kérdéses, hogy mi az, ami a történelem homályába vesszen, és mi az, ami megőrzést kíván.

Az Egyesült Királyság 2014 óta menti a YouTube videókat és tweeteket a történelem számára, míg az amerikai Kongresszusi Könyvtár ennél már jóval korábban, még 2010-ben rákapott a dologra. Azóta sok tweet lefolyt a Dunán, és a hivatal dolgozóiban felmerült, hogy talán felül kéne vizsgálni a rendszerezési alapelveiket. Ennek folyományaként a Kongresszusi Könyvtár bejelentette, hogy 2019. január elsejétől kezdve csak a szelektív alapon érdemesnek ítélt tweetek kerülnek majd elmentésre.

Hogy ez pontosan mit is jelent, az jó kérdés. Rosszmájúak agyán rögtön át is futhat a gondolat, hogy az elnök történelmileg kevésbé szalonképes bejegyzései így rögtön el is tűnhetnek a feledésbe. Papíron megfogalmazva a változás nyomán a tweetek témák és események szerint kerülnek majd archiválásra.

2010 óta drámaian megszaporodott a közösségi médiában közzétett üzenetek száma, nem is beszélve arról, hogy a pusztán szöveges archiválás nem foglalja magában a képekkel és videókkal megosztott vizuális információkat. A Könyvtár szerint a tweetek első 12 éve jól reprezentálja a közösségi média oldal fontossá vallását, és már nincs szükség az összes szöveg begyűjtésére. A Könyvtár jellemzően egyébként se gyűjt mindenre kiterjedően, hanem valamilyen módszer szerint, így adja magát, hogy a tweetek esetében is hasonlóan járjanak el.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)