Jump to content

Tevékeny éveket tudhatnak maguk mögött a kínai cenzorok

2017. 12. 27. 15:45

Mit gondolunk, úgy mégis hány weboldalt tilthattak be az elmúlt 3 évben a kínai cenzúrának hála? Százat, ezret? Megpróbálhatunk tippelni, de valószínűleg álmunkban se gondolnánk azt, ami a valóság.

Nem kertelünk: A kínai cenzúra mintegy 13 000 weboldalt, valamint közel 10 millió fiókot talált letiltásra érdemesnek az elmúlt 3 évben. Ugyan sose volt titok, hogy Kína erős kézzel irányítja a cenzúrázandó tartalmak kiszelektálását, de ezek a számok akkor is igen csak megdöbbentők. Elég ha csak abba gondolunk bele, hogy az a 3 év alatt 10 millió fiók átlag napi 9000 fiók likvidálását jelentette.

Az állami támogatással működő  Xinhua média szerint ezek a beavatkozások a párt hatalmának hosszú távú megőrzését, az ország hosszú távú békéjét és stabilitását, társadalmi-gazdasági fejlődését és az emberek személyes érdekeit szolgálták. Nyílván a hatalmon lévő kínai pártot leginkább az első kitétel izgatta, miközben egyúttal az ország harcolhatott a pornográfia, az állhírek és a terrorizmus ellen.

Az is igaz, hogy annak a 10 millió fióknak a nagy része községi oldalak fiókjait jelentette, illetve sok esetben pusztán azért került sor felfüggesztésre vagy tiltásra, mert a felhasználók megtagadták, hogy a valós adataikat használják. Tetszik vagy sem, a rendszer hatékonyan működik, így várhatóan az elkövetkezendő években ezek a számok csak emelkedni fognak függetlenül attól, hogy valójában a párt vagy az emberek érdekeit szolgálják ezek az intézkedések, habár ideális esetben ennek a kettőnek egybe kéne esnie, de hol látunk valaha is ilyen ideális esetet, nemigaz?

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)