Jump to content

Jön a 10nm-es chipek második generációja a Samsungtól

2017. 11. 30. 02:15

Gyorsabbak lesznek és kevesebb energiát fogyasztanak majd azok a Samsung chipek, ami a következő generációs Qualcomm mobil processzorokat hajtják majd meg.

A Samsung biztosra akar menni, hogy a mostani okostelefonunk hamarosan ócskavasnak érezzük, ezért nem is húzzák el, hanem belevágnak a második generációs 10nm-es chipek gyártásába.

Az új 10nm-es LPP chipek 10%-kal erősebbek lesznek vagy 15%-kal kevesebb energiát fogyasztanak majd, mint a jelenlegi 10nm-es LPE chipek. Legnagyobb valószínűséggel a Qualcomm chipekben lesznek használatosak (Snapdragon 845-ről is pletykálnak), ami készülékekben a Samsung következő Galaxy S9 és S9+ okostelefonjait jelenti. A gyártásnál a 10nm-es LPP chipek hasonló procedúrát igényelnek majd, mint a jelenlegi LPE chipek, így várhatóan kis csuszással teljes kapacitáson zajlik majd az előállításuk.

Azzal, hogy a 10nm-es chipekből két változatot is kiad a Samsung, nem csak jó üzletet csinál, de időt is nyer a következő generációs 7 nanométeres technológia tökéletesítésére, amely EUV litográfiát igényel majd. Ez persze kockázatos is, hiszen ha a konkurencia beelőzi a Samsungot a 7nm-es chipekkel, akkor a Qualcomm könnyen csónakot válthat.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)