Jump to content

Az Infiniti leleplezte az első fél-önvezető autóját

2017. 11. 28. 08:14

A 2017-es Los Angeles-i autóshow egyik fő attrakciója a Nissan prémiummárkájának új autója, a QX50-let, méghozzá nem is véletlen.

Az új Infiniti QX50 nem csak formásabb kívül és belül, de a helykihasználása is sokka jobb lett. Ez persze még nem olyasmi, amitől egy autókiállításon hanyatt vágjak magukat az emberek, viszont ha hozzátesszük, hogy ennek a járműnek a motorja se hétköznapi, akkor már mindjárt érdekesebb. Sport autót szeretnénk, de egy családi autó kényelmével? Nem lehetetlen. A két évtizeden át fejlesztett négyhengeres VC Turbo motor képes váltani  a sportos és a takarékos üzemmódok között. Egy 272 lóerős szörnyeteggel van dolgunk, ami csupán csak 7,3 liter benzint eszeget.

Ha csak a fenti adatokat vesszük alapul, már akkor is egy szimpatikus autóval van dolgunk, de ez még mindig mind semmi, mert a QX50 az első Infiniti, ami a Nissan ProPilot fél-önvezető technológiáját fogját alkalmazza. A ProPilot rendszerre leginkább úgy érdemes tekinteni, mint egy továbbfejlesztett sebességtartó automatikára. Képes lesz a jármű sebességének, fékrendszerének és kormányrendszerének részleges irányítására, valamint a sebesség fenntartására, ha nyílt úton halad. Ha például a forgalom lassul, akkor az automata rendszer magától csökkenteni fogja a sebességet, hogy megakadályozza, hogy az előttünk lévő járműbe szaladjunk. Ha pedig a forgalom felgyorsul, akkor a rendszer is gázt ad.

A QX50 várhatóan a következő év első negyedében bukkan majd fel a kereskedésekben. Kíváncsian várjuk, hogy milyen visszajelzéseket kap majd az automata rendszer a fogyasztóktól.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)