Jump to content

Az FCC új szabályozást fogadott el, hogy véget vessen a robothívásoknak

2017. 11. 24. 20:48

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) jóváhagyott egy olyan új szabálycsomagot, amelynek célja, hogy véget vessen az embereket zaklató robothívásoknak.

Az FCC adatai szerint több mint 200 000 panasz érkezik be évente olyan kelletlen hívások kapcsán, amelyek javát robotok kezdeményezték, holott ezek zömét már 2009-ben letiltotta az Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC).

Mivel láthatóan a korábbi szabályozás nem volt elegendő, így a bizottság a szigorítás mellett döntött, különös tekintettel az olyan álcázott robothívások felszámolására, amelyek olyan számot jelenítenek meg, amely vagy nem valós, vagy nem is lehetne alkalmas kimenő hívások kezdeményezésére. A szolgáltatok mostantól kifejezetten fel vannak hatalmazva, hogy blokkolják az ilyen úgynevezett „spoofing” stratégiát használó robotkártyákat, valamint azokat a számokat, amelyek nem tesznek eleget az előírásoknak, nincsenek hozzárendelve egy szolgáltatóhoz sem, nem létező körzetszámot használnak, vagy igazából papíron nem is léteznek.

Habár a szolgáltatók mostantól aztán tényleg letilthatják ezeket a számokat ,de kérdéses, hogy meg is fogják-e tenni. 2015-ben az FCC jóváhagyott egy szabályozást, ami lehetővé tette a telekommunikációs vállalatoknak, hogy blokkolják a robothíváshoz köthető számokat, de a 2016-ban felszínre került riportok szerint az olyan cégek, mint például az AT&T továbbra is azt mondták az ügyfeleiknek, hogy ők nem tudják letiltani ezeket a hívásokat és spam üzeneteket. Ez aztán oda vezetett, hogy az FCC leveleket küldött az érintett vállalatoknak, amiben arra kérte őket, hogy biztosítsák az ügyfeleinek a robotkártyás hívások tiltását. Mondani se kell, hogy nem lett nagy változás a dologból, de remélhetőleg az újonnan elfogadott szabályozás végre véget vethet ennek a felhasználói oldalról nézve roppant bosszantó jelenségnek. A labda most megint a telekommunikációs vállatok térfelére került.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)