Jump to content

Külföldi befektetők menthetik meg a Toshiba vállalatot

2017. 11. 21. 01:02

A Toshiba vállalat súlyos pénzügyi problémákkal küzd már egy ideje, de a helyzet csak most vált annyira komollyá, hogy a céget akár ki is vezethetik a tokiói tőzsdéről.  A kiutat egy váratlan forrásból érkező, jelentős tőkeinjekció jelentheti.

A tengeren túli befektetők tőkéje mentheti meg a Toshiba vállalatot a csúfos végzetétől. Egy összesen 5,4 milliárd dolláros tőkeinjekcióról lenne szó, ami több, mint a vállalat jelenlegi piaci értékének a fele. Ez azonban több szempontból is kellemetlen lehet. Egyrészt ha ez megtörténik, akkor a külföldi befektetők komoly beleszólási jogot szereznek a japán techcég irányításába. Másrészt mivel nem hzáon belül oldják meg a japánok a dolgot, így az ország gazdasága is komoly presztízs eszteségként könyvelhetné el ezt a tranzakciót. Ez az érme egyik oldala. Ugyanakkor a Toshiba láthatóan nyitott a külföldi tőkére. Nincs sok választása a cégnek, ha ki akar lábalni a jelenlegi igen súlyos helyzetéből, amire az 5,4 milliárdos tőkeinjekció valódi megoldást jelentene. A cég egyébként is 2,28 milliárd dollár értékben adott ki részvényeket 10%-os kedvezménnyel az előző hét pénteki árfolyamhoz képest, amely akció várhatóan december 5-én zárul majd le.

A Toshibába fektetni momentán igencsak kockázatos. A cég néhány a 2015-ös könyvelési botrány óta lejtőn van és sorra adja el a különböző részlegeit. A Sony vásárolta meg a cég szenzorokkal foglalkozó üzletét 2015-ben, méghozzá 155 millió dollárért, utána a Bain Capital csapott le a NAND flash memóriagyártó részlegre 18 milliárdért, nemrég pedig a cég TV részlege került új tulajdonoshoz. Az új tulajdonos a Hisense kínai nagyvállalathoz.  Mindennek tetejébe a Toshiba amerikai székhelyű nukleáris műveleti részlege is az idén jelentet csődöt. Momentán finoman szólva is bizonytalan a cég jövője, illetve hogy ami még megmaradt belőle, az képes-e a túlélésre.

(Forrás: bloomberg.com Kép forrása: pixabay.com)