Jump to content

Dupla böngészési sebességgel kecsegtet a Firefox Quantum béta

2017. 09. 28. 14:58

Miután tavaly beharangozta a Quantum projektet, most végre a Mozilla eljutott oda, hogy béta fázisba ért a felújított Firefox böngészővel, ami már komoly kihívást jelenthet a jelenlegi Chrome számára.

Böngészők jönnek, böngészők mennek, de hiába minden, mert mindenhol jó, de legjobb még mindig a Firefox böngészőben böngészni. Persze nagyon elvakult Firefox rajongóknak kell lenni, hogy ne lássuk be, hogy ráférne már az öreg rókára egy kis megújulás. Nem is kell már erre sokat várni, hiszen már béta fázisba lépett az a Firefox Quantum, aminek legnagyobb erénye a gyorsasága lesz. Valahogy az internetes böngészők olyanok, mint a kocsik. Mindenki a sebességükkel van el, habár szerintem mit sem ér az egész, ha nem kényelmes és biztonságos. Az új Quantum verzióval remélhetőleg mindhármat megkapjuk kompromisszumok nélkül.

A Mozilla elmondása alapján a Quantum durván kétszer olyan gyors lesz, mint a tavalyi Firefox. Ez javarészt az új CSS motornak köszönhető, amit a Mozilla programozási nyelvén (Rust) írtak. A Rust a magok között operál s nem pedig, mint egyetlen egy memória-éhes folyamat. A fülek betöltési prioritásával is játszanak. A használatban lévő tabok előbb töltenek be, mint a háttérben lévők, ami a Mozilla szerint a Quantumnál 30 százalékkal hatékonyabb memória fogyasztást eredményez, mint amit a Chrome tud. A csapat a fentieken túl 469 hibát tüntetett el a programból, ezzel is zökkenőmentesebbé téve a böngészést.

Na és persze át is alakul kicsit az új Firefox. A menüket és a lapfüleket újragondoltak, míg egy új „könyvtár” gombbal összecsukhatjuk a könyvjelzőket. A letöltések és az előzmények egy helyre kerülnek és általában véve egy minimalistább felhasználói felület kialakítására törekedtek.

A Firefox Quantum béta jelenleg Linux, maxOS, Windows, Android és iOS rendszerekre érhető el. Az új verzió általános debütálására november 14-én számíthatunk.

(Forrás: mozilla.com Kép forrása: mozilla.com)