Jump to content

Dubaj elkezdte élesben teszteli a repülő taxikat

2017. 09. 27. 13:17

Dubaj nem viccelt, amikor kijelentette, hogy ő akar lenni az első a világon, ahol igénybe vehető a repülő taxi szolgáltatás. Hétfőn már élesben tesztelték az egyik személyszállításra alkalmas drónjukat.

Egy óriási pilóta nélküli drónt képzeljünk el magunk elé, amit a német Volocopter vállalat fejlesztett ki. Ezt a drónt tesztelték sikerrel hétfőn egy a Dubaj hercege, Hamdan bin Mohammed sejk tiszteletére adott ünnepségen.

A Volocopter járműje egy kétüléses, nyolcrotoros alkalmatosság amely képes függőlegesen felszállni és landolni. A gépet úgy tervezték, hogy 30 perces utakat beavatkozás nélkül, önállóan le tudjon zavarni, amivel tökéletes rövid, a város egyik pontjából a másikba történő utazásra. A projekt célja, hogy olyan elterjedt szolgáltatássá nője ki magát, mint amilyen az Uber (vélhetően kevesebb perrel), csak itt a levegőben utaztatnák az utasokat.

A járműbe számos biztonsági megoldást is beépítettek. Ha netán mégis valami gond adódna, arra az esetre extra rotorok, akkumulátor, de még ejtőernyők is elérhetőek az utasok számára.

Hogy Dubaj önvezető repülő taxijai jelentik-e városi közeledés jövőjét, azt még nehéz megmondani, amikor a világ még a talajmentén közlekedő önvezető autók gondolatával is csak barátkozik (nem  is beszélve a felmerülő szabályozási aggályokról), de tekintetbe véve, hogy a drónok is milyen gyorsan népszerűvé váltak az amerikai fogyasztók körében, le mernénk fogadni, hogy lehet Dubajnál a világ első ilyen szolgáltatása, de az holt biztos, hogy lesz még pár hasonló.

(Forrás: newvision.co.ug Kép forrása: newvision.co.ug)