Jump to content

Második világháborús hadihajót talált a egy civil kutatócsoport

2017. 08. 20. 17:34

72 évvel ezelőtt, a második világháború vége felé süllyedt el az USS Indianapolis amerikai hadihajó egy japán támadás követően, a Csendes-óceánon, és egészen máig nem is sikerült rábukkanni.

Most, 72 évvel később, augusztus 18-án, egy a Microsoft társalapítója, Paul Allen vezette 13 fős legénységgel utazó civil kutatócsoport bukkant rá a Csendes-óceán ményén, mintegy 5,5 kilométer mélyen fekvő hadihajó roncsaira. A kutatócsoport egy direkt erre a célra felkészített távirányítható kamerával készített felvételeket a roncsról, amiken jól kivehetőén látható az USS Indianapolis felírat. A kutatók szerint a hadihajó fontos szerepet játszott a második világháborúban és megtalálásával méltóként róhatják le tiszteletüket az eleset hősök és családtagjaik előtt.

Ahogy az a kutatócsoport nyilatkozatában is szerepel, a megtalált roncs továbbra is az amerikai haditengerészet tulajdona. Valószínűleg háborús emléké fogják nyilvánítani és ennek megfelelően fogják kezelni. Eredetileg ezernél is többen szolgáltak a torpedótalálatot kapott hadihajón annak elsüllyedésének pillanatában, de mire a mentőcsapatok megérkeztek, már csak 316 embert tudtak kimenteni. Ebből a 316 emberből is mára már csak 22-en élnek, de számukra és az eleset tengerészek hozzátartozóinak talán még segíthet ez a lelet méltóképpen lezárni a múltat.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Paul G. Allen)