Jump to content

59 kalózoldal blokkolását rendelték el ausztráliai bíróságok

2017. 08. 22. 13:15

Az ausztrál hatoságok bekeményítenek, hogy lépést tudjanak tartani a legújabb Trónok harca játszmával. A következő hetekben több tucat olyan weboldalt kapcsolnak le, amelyek jogosulatlanul terjesztenek filmeket és tévéműsorokat.

Az ausztrál szövetségi bíróságok két különálló ügyben hoztak ítéletet nemrég, mindkettőnél nagy telecomokat és internetszolgáltatókat kötelezve arra, hogy összesen 59 webhelyet és 127 domaint blokkoljanak. Ez egy hatalmas szám, ami a várakozások szerint valóban akadályozza majd az országon belül a kalózkodást.

Az első pert a Village Roadshow nyújtotta be és a bíróság 59-ből 42 weboldal esetében rendelte el, hogy az ISP szolgáltatók blokkolják őket, miközben a másik, a Foxtel kábeltársaság által indított perben a maradék 17 cím blokkolását is megítélték. A Foxtel sugározza az országban  a Trónok harca sorozatot, de mióta kissé költségesé váltak a havidíjaik Ausztrália lett a legnagyobb kalóz, amikor a HBO híres neves sorozatáról van szó. Innen aztán nem meglepő, hogy a cég miért szeretne megszüntetni minden nem hivatalos hozzáférési opciót a sorozathoz.

Az összes telekommunikációs cégnek és ISP-nek 15 napja van teljesíteni a bíróságok rendeletét. Miután végeztek a feladatukkal, az ausztrálok számára 65 kalózoldal válik majd elérhetetlené, legalábbis a szokványos módszerekkel. Ezek között szerepel a PrimeWire, a MegaShare, a Limetorrents, a Project Free TV, a Watch Series, a PutLocker és a GoMovies.

Graham Burke, a Village Roadshows társigazgatója és a Creative Content Australia (korábban IP Awarness Fonfation) kalózkodás elleni csoport vezetője szerint ez egy történelmi pillanat Ausztrália történetében, aminek révén effektíve az illegális kereskedelem 95%-át blokkolják. A tolvajok, akik ezeket az oldalakat működtetik, semmivel se járulnak hozzá Ausztrália gazdaságához. Nem fizetnek adót és nem alkalmaznak senkit. Az óriási profitból egy centet sem adnak vissza a tartalmak készítőinek.

A Graham Burke vezette kalózkodás elleni csoport egyébként ennél is tovább menne. Nem csak országos méretű hajtóvadászatot terveznek minden illegális letöltési oldal és kétes hirdetési felület ellen, de azokat az egyéneket is perbe fognák, akik letöltik és megnézik az illegálisan terjesztett anyagokat.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / HBO)