Jump to content

Megkezdte működését Kína első internetes bírósága

2017. 08. 21. 14:55

Ismerjük a viccet, ami úgy kezdődik, hogy a bíró, az alperes és a felperes felmentek az internetre? Ha esetleg nem, akkor ez azért lehet, mert ez valójában nem is egy vicc, hanem a valóság.

A Hangzoui Internetes Bíróság rendeltetése szerint az internethez kapcsolódó polgári ügyek elrendezésére  specializálódik. Szerzői jogi kérdések és internetes kereskedelem kapcsán felmerült vitás kérdésekben fognak itt döntések születni, méghozzá roppant nagy nyilvánosság előtt.

Kína internetes bírósága teljes átláthatóságot biztosít. A tárgyalási folyamat elejétől a végéig mindent közvetítenek az interneten keresztül. A számítógépes program titkosit minden egyes tárgyalásról készült felvételt. Bárki aki meg szeretné nézni ezeket a felvételeket, előtte ki kell töltenie a szükséges beadványokat és dokumentumokat online, illetve szükség esetén megfizetni az esetleges díjakat.

Kína egyébként nem az egyetlen, aki az online meghallgatások lehetőségét vizsgálja. Kanada nemrég indított egy online bíróságot, ahol kisebb értékű követelések kapcsán döntenek, illetve az Egyesült Királyság ugyancsak most indított kísérleti jelleggel egy hasonló bírósági programot. Az internetes bíróságok eltörölhetik a földrajzi akadályokat és időt spórolhatnak meg a hagyományos meghallgatásokhoz képest – mondta Wang Jiangqiao, a kínai online bíróság alelnöke.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)