Jump to content

A HBO, a hackerek és az állítólagos 250 000 dollár története

2017. 08. 12. 11:09

Az a hír járja, hogy bár a HBO korábban azon az állásponton volt, hogy nem enged a zsarolásnak, de egy kis jutalmat azért kiosztana a rendszerét feltörő leleményes hackereknek.

Már több mint egy hete a csapból is a HBO hack folyik, amiről időközben kiderült, hogy sokkal rosszabb, mint elsőre bárki is gondolta. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy 1,5TB adatot fújtak meg a HBO-tól, amiért 6 millió dollárt követelnek az elkövetők, különben közzéteszik a neten.

Először a Variety, de aztán több más hírszolgáltató is hozzájutott egy emailhez, amit állításuk szerint egyenesen a hackerektől kaptak. Ebben a levélben az áll, hogy a HBO 250 000 dolláros jutalmat ajánl fel a hackereknek, amiért azok felhívták a vállalat védelmi rendszerének hiányoságaira a figyelmet. A levélről állítják, hogy valódi, a HBO viszont egyelőre hallgat.

Azt talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha igazi is a levél és nem is arról van szó, hogy a levéllel csak a hackerek akarják lejáratni a HBO-t, akkor is maximum időhúzásnak mehetett ki ez a levél. Nyilvánvaló, hogy a HBO nem akar 6 millió dollárt kifizetni látatlanba bármiféle hackereknek, akik aztán vagy állják a szavukat, vagy nem. Lehet a hackerek csak blöffölnek, de az általuk a HBO vezetőségéhez eljutatott kis videóból az jön le, hogy nagyon is tudják mit csinálnak. Állításuk szerint  éves szinten 12-15 millió dollárt keresnek meg hasonló akciókkal és mivel a HBO rendszerének feltőrésén fél évet dolgoztak, így 6 millió dollárt várnak el. Márpedig eddig nem igen hallottunk róluk, s bár lehet eddig szép csendben fizettek nekik a cégek a nyilvánosság bevonása nélkül, de most mintha nagyon is a nyilvánosság elérése lett volna a hackerek célja. Akárhogy is és akármi is az igazság, valahogy nagyon sántít ez az egész. Egy biztos, ha nem csak blöffölnek a hackerek, akkor a következő napokban úgyis kiderül, hogy milyen információk és adatok vannak is valójában a birtokukban.

(Forrás: variety.com Kép forrása: variety.com)