Jump to content

Úgy néz ki, hogy mégse lesz semmi a melegrekordból

2017. 07. 30. 10:02

Pillanatok alatt végig söpört az interneten az a hír, miszerint a jövőhéten 43 fokos, rekord magas hőmérséklet várható, csakhogy közben kisült, hogy a valóság ettől távol áll. A blőd túlbecslést egy szoftveres frissítés okozhatta.

 Az interneten terjedő rekord melegről szóló előrejelzések az amerikai GFS modellen alapszanak, ami alapból nem is lenne gond, de most mégis az lett.  Július 19. óta a GFS modell egy új verziója készíti az időjárás előrejelzéseket. A meteorológiai szoftver frissítése olyan ú környezeti adatokat vesz figyelembe az előrejelzések számításánál, amivel elvileg pontosabb becsléseket kéne kapnia a szakembereknek, csakhogy nem ez történt. A GFS modelljét használó meteorológusok világszerte irreális mértékű felülbecslést tapasztaltak. Ryan Maue, New York-i meteorológus  egyenesen odáig ment Twitteren. hogy nem lett volna szabad üzembe helyezni az új GFS-t ebben a formájában.

Azért a rekord hőmérséklet így se zárható ki teljesen, és az is biztos, hogy nem fogunk fázni odakint a jövőhéten, de azok a médiumok, amelyek kizárólag a GFS adatait vették alapul, valószínűsíthetően túlbecsült előrejelzést közöltek.

(Forrás: nws.noaa.gov Kép forrása: nws.noaa.gov)