Jump to content

Nem kell 1,3 milliárd dolláros büntetést fizetnie a Google-nak

2017. 07. 13. 16:37

Még februárban történt, hogy Franciaország bíróság elé citálta a Google vállalatot, mondván a keresőóriás adózási kikapukat használt ki. Kellett hozzá néhány hónap, de mostanra megszületett az ítélet, miszerint a Google nem csinált semmi törvénytelent.

A Google tulajdonképpen szépen megkerülte a franciaországi adórendszert azzal, hogy Írországban végezte az értékesítést, s bár ez huncutságnak hangzik, de a párizsi közigazgatási bíróság szerint minden teljesen törvényesen zajlott. A törvények szerint a Google Írországi központja nem adóztatható meg úgy, mintha Franciaországban lenne, azaz a kérdéses időszakban (2005-2010 között), nem volt adóköteles a francia adóhivatal felé a Google Ireland Ltd..

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó, hogy a Googlenek meggyűlik a baja az európai országok adózási rendszerével. Nagyvállalatoknál bevett szokás, hogy igyekeznek megtalálni azokat a kiskapukat és jogszabályi hiányosságokat, amiket adózási szempontból a saját előnyükre fordíthatnak. Sajna nem mindig happy end a vége. Például múlt hónapban 2,7 milliárd dollárra büntette az Európai Bizottság a Google vállalatot, mert úgy találták visszaélt az online keresésben betöltött monopol pozíciójukkal. Minden bizonnyal most nagy megkönnyebbülés érte a céget, hogy a 2,7 milliárd dollár mellé nem kellett újabb 1,3 milliárd dollárt fizetni.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)