Jump to content

Több tucat független híroldalt tiltott le Egyiptom

2017. 06. 15. 12:38

Egyiptom még mindig nem tette el pihenni azt a bizonyos ban kalapácsot, miután májusban 21 független hírportálnak csapott vele oda. Mostanra a kormányzat 62 weboldalhoz tiltotta le a hozzáférést.

Az Association for Freedom of Thought and Expression kormányfigyelő hírei szerint június 12-ig mintegy 62 weboldalhoz lehetetleníttette el a hozzáférést az egyiptomi kormány. A legtöbb oldal valamilyen privát hírcéghez vagy egyéb média platformhoz tartoznak, amelyekről az egyiptomi hatoságok azt állítják, hogy támogatják a terrorizmust vagy kapcsolatban állnak Katarral és a Muszlim Testvériséggel. Ezzel ez a baj Reuters szerint, hogy a tiltási hullám nyomást gyakorol az olyan médiumokra is, amelyek semmilyen iszlamista gondolatot nem publikálnak.

Egyesek úgy vélik, hogy Abdel Fattah al-Sisi elnök 2018-ban újra indulna és a hírügynökségek  kigyomlálásának ehhez van köze. A betiltott oldalak újságírói közül többen úgy vélik, hogy a kormányzat így próbálja meg eltűntetni a vele ellentétes hangokat és a rendszert érő kritikákat. Azért az oldalak hozzáférésének akadályozása annyira nem hatásos, mert a legtöbb továbbra is hozzáférhető, ha HTTPS-t használunk HTTP helyett. Azért a kormányzati szerveket se ejtették a fejükre. Szépen csendben elkezdték blokkolni a VPN szolgáltatásokat is. Egyelőre nem eset szó róla, hogy a kormánynak bármilyen terve lenne a letiltott oldalak későbbi feloldására.  

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)