Jump to content

39 államban támadtak orosz hackerek az amerikai szavazórendszerre

2017. 06. 14. 13:43

Úgy néz ki, hogy a tavalyi amerikai elnökválasztásba sokkal jobban belenyúlhattak az orosz hackkerek, mint amivel eddig a legrosszindulatúbb konspirátorok riogatták az embereket.

A támadók több helyen hozzáfértek a választók adatbázisához és megkísérelték annak módosítását vagy törlését, illetve manipulálták a választás rendszerét, derült ki a Bloomberg beszámolójából. A lap értesülései állítólag három olyan forrásból származnak, akik közelről ismerik az amerikai választórendszer ellen indult kibertámadásokat vizsgáló nyomozások részleteit. A források szerint összesen 39 amerikai államban történt valamiféle beavatkozás a választásba orosz hackerek részéről. A riport állítása szerint Obama csapatát annyira aggasztotta a jelenség, hogy a Fehér Házból egyenesen a Kremlt hívták azon a bizonyos híres, piros telefonon, hogy kiderítsék mennyit tudnak a támadásokról az orosz kollégák, illetve az amerikai diplomácia komoly nemzetközi konfliktust helyezett kilátásba a támadások miatt.

Oroszország hivatalosan mindent tagad, Vlagyimir Putyin szerint legfeljebb orosz bűnözők lehetnek érintettek a támadásokban, de a Kremlnek semmi köze az egészhez.

A támadások először már egész korán, tavaly júliusban lebuktak, amikor Illinoisban valaki engedély nélkül adatokat töltött le a választási iroda szervereiről. Több millió polgár személyes adataihoz próbáltak meg hozzáférni és legalább 90 ezer emberét sikerrel le is töltötték. Az illinoisi eset hívta fel a figyelmet a bajra, ami alapján kiderült, hogy hasonló módszerrel 36 másik rendszert is megtámadtak a hackerek. Nem ez volt az egyetlen támadási front. A hackerek demokrata politikusok e-mail fiókjait, magáncégeket és egyéb kormányzati szerveket is támadtak. Hogy valójában mekkora kárt tudtak okozni a hackerek, az valószínűleg soha nem fog kiderülni mert ehhez egy az államok határain átívelő, átfogó nyomozásra lenne szükség, de talán nem is az volt a lényeg, hogy ténylegesen módosítsanak az adatokon, hanem hogy megrendüljön az emberek bizalma a választás intézményében, ezt pedig minden jel szerint elérték.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)