Jump to content

A Google drónokhoz kitalált légiforgalom irányítási rendszert tesztel

2017. 06. 09. 18:17

Ha követjük, hogy mennyire aggódik az USA-ban működő Federal Aviation Administration (FAA) azaz az Állami Repülési Adminisztrációs Hivatal a drámaian megemelkedett és folyamatosan egyre csak emelkedő drónhasználat miatt, akkor talán nem lesz meglepetés számunkra, hogy a jövőben szüksége lesz a világnak egy a drónok légiforgalmát irányitó rendszerre.

A Google ki is fejlesztett egy ilyen légiforgalom irányítási rendszert, hogy az égbolton cikázó drónok elszaporodása végső soron ne fulladjon majd káoszba és anarchiába. Pontosabban a Google szülővállalatának, az Alphabet-nek köszönhetjük a dolgot, amit ők csak Project Wing néven emlegetnek. Jelenleg a projekt tesztfázisban van, ami azt jelenti, hogy a cég saját UAV forgalmának megszervezésére használja a rendszert.  Ez azért még nem egy világméretű tesztkörnyezet, de kezdetnek nem rossz, a cél pedig egyértelműen az, hogy egy nap masszív dróntömegek irányításában segédkezzen a rendszer.

Miért fontos ez? Az idővel elszaporodó drónok komoly veszélyforrást jelenthetnek az alattuk sétáló emberekre, ha nincs összehangolva a működésük. Senki se szeretné, hogy egy odafent karambolozó drónpáros a fejére zuhanjon és agyonvágja.  A rendszer az ilyen balesetek lehetőségének eliminálására hivatott.

Nem meglepő módon az egész projekt nagyban támaszkodik a Google olyan termékeire, mint a Google Maps, Google Earth és Googe Street View. A jövőben az ilyen légiforgalom irányító rendszereknek kell majd valós időben megszervezni nagy mennyiségű drón közlekedését, elkerültetni velük a tiltott területeket és észlelni, valamint lereagálni az emberi beavatkozásokat. Mondani se kell, ez egy hosszú út lesz.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Project Wing)