Jump to content

A jövőben az Nvidia mesterséges intelligenciája vigyázna a városokra

2017. 05. 28. 11:34

A mesterséges intelligenciák hódító hadjáratra indultak az élet számos területén, legyen szó mobil eszközökről, videojátékokról, az otthonunk irányításáról és még sorolhatnánk. Az Nvidia szerint a térfigyelő rendszerek jelenthetik a következő lépést.

Az Nvidia egy új videóelemző platformot mutatott be az éves GPU konferencián. A Metropolis néven futó projekt a gépi tanulást veti latba, hogy masszív mennyiségű adatot dolgozzon. Ezek az adatok térfigyelő kameráktól érkeznek és az Nvidia elképzelése szerint az elemzésük által a mesterséges intelligencia segíthet növelni a közbiztonságot és optimalizálni a forgalomirányítást és az erőforrások felhasználását.

Az Nvidia szerint már most is több száz millió térfigyelő kamera működik világszerte és ez a számuk exponenciálisan növekedik. A becslések szerint 2020-ra a térfigyelő kamerák száma eléri az 1 milliárdot a világon. Az ezek által rögzített hatalmas adatmennyiségben egyre nehezebb lesz bármit is megtalálni mesterséges intelligencia segítsége nélkül. Az Nvidia szerint egy tanulásra képes AI idővel hatékonyabb lehet a megfigyelésben, mintha valós időben figyelné valaki a kamerák által rögzített felvételeket. A cég 50-nél is több biztonsági kamerákat gyártó és fejlesztő céggel lépet kapcsolatba, beleértve a neves Hikvison-t.

Hogy mire is jó egy ilyen rendszer? Képzeljünk el egy felhőhöz csatlakoztatott várost, amelynek térfigyelő kamera rendszerét valós időben ellenőrzi egy mesterséges intelligencia. Pillanatok alatt rábukkanhat eltűnt emberek nyomára és megadhatja a helyüket a hatóságoknak vagy a mentőknek. A rendszer képes lenne felismerni és bejelenteni bűncselekményeket, közlekedési baleseteket a rendőrségnek és elirányítani a forgalmat a veszélyes területekről. Sőt, ha igazán vadat akarunk álmodni, akkor egy ilyen rendszer képes lehetne elemezni az emberek viselkedését és testbeszédét, ami alapján kikövetkeztethetné, ha valami rosszban sántikálnak. George Orwell nagytestvére ehhez képest laza estimese lesz.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: Nvidia)