Jump to content

Gyilkosság, öngyilkosság és erőszak: A Facebook Live fő problémái

2017. 04. 19. 15:49

A 37 éves Steve Stephens után folyó hajsza a mai nappal ért véget. A 190 centi magas és 110 kilós bűnelkövetőt gyilkosságért üldözte a rendőrség, mert Ohióban találomra kiszemelte a 74 éves Robert Godwint, akit lelőt, majd a gyilkosságról készült videót kiposztolta a Facebookra. Az elkövetőre rövid üldözés után holtan találtak rá a meneküléshez használt gépjárműben. Halálát saját maga által okozott lőtt seb okozta.

Az egész történet egy horror, de nem csak az eset kivételesen értelmetlen és brutális mivolta miatt, hanem azért is, ahogy a Facebook kezelte, illetve pontosabban nem tudta kezelni a szituációt. A videó több mint két órán át volt elérhető. Több mint két órába telt mire a közösségi háló eltávolította a gyilkosságról készült felvételt. Két óra egy örökkévalóság az interneten. Lehet ujjal mutogatni. Lehet azt mondani, hogy a többi felhasználó nem jelentette időben a veszélyes tartalmat. Lehet mondani bármit, azon a tényen nem változtat, hogy órákon át elérhető volt egy ilyen anyag a Facebookon. Márpedig ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló rendszer nem védi meg a felhasználókat a hasonló esetektől.

Nem egyszerű, sőt talán lehetetlen egyszerre minden bejegyzésnél, kép és videó feltöltésénél jelen lenni és ellenőrizni, és még ha meg is valósulna egy ilyen rendszer, az is komoly aggályokat vetne fel. Facebook persze keményen dolgozik a megoldáson, a felhasználóinak védelmén. Legutóbb például arról számolhattunk be, hogy a bosszúpornó megfékezésére fejlesztettek ki egy algoritmust, ami a tiltólistás anyagoknak már a feltöltését is megakadályozza. Egy másik projekt meg arra szolgál, hogy az öngyilkossági szándékra utaló kommenteket szűrje, ezzel is segítve a szakemberek munkáját. Mindezen rengeteg erőfeszítés dacára se sikerült elkerülni a mostani esetet, amitől megfagy az emberben a vér és értetlenül áll, hogy ez hogyan történhetett meg.

Lehet-e egyáltalán olyan algoritmust fejleszteni, ami megtudja mondani a különbséget egy videóra vett gyilkosság és egy keményebb akciófilm trailere között? A Facebook folyamatosan fedez fel új technológiákat, amik segíthetnek egy biztonságosabb hellyé tenni az oldalt. Mindez reménykedésre adhat okot, ugyanakkor az új technológiák rendre új féle visszaélési lehetőségeket is teremtenek.

Bár mondhatnánk, hogy Steve Stephens esete volt az első, de sajnos nem. Például márciusban Chicago rendőrkapitányságára vittek be egy 14 éves fiút, miután arra használta a Facebook Live funkcióját, hogy élőben sugározzon egy 15 éves lány ellen elkövetett szexuális zaklatást és ez csak egy a sok hasonló hátborzongató klip közül, ami nemrég felkerült a Facebookra.

A TV csatornák esetében az élő adást 7 másodperces késleltetéssel sugározzák, hogy kezelni tudják, ha valami váratlan történik. Egy hasonló késleltetés beiktatása a Facebook Live vagy a YouTube Live estében szinte elképzelhetetlen anélkül, hogy ne sérülne az egész szolgáltatásnak a lényegi koncepciója. Másrészt az is tarthatatlan, hogy felhasználók milliói legyenek valami olyannak a szemtanúi, ami ilyen óriási hatással van az emberi pszichére, legyen szó bármilyen rövid időtartamról. Ezért aztán nem is azon kéne vitázni, hogy most egy órát vagy kettőt tölt el online egy gyilkosságról vagy erőszakról készült felvétel mielőtt eltávolítják, hanem gondoskodni róla, hogy elve ki se kerülhessen. Ez pedig kinek a felelőssége, ha nem a szolgáltatóé?

(Forrás: forbes.com / wsj.com / engadget.com news.vice.com Kép forrása: news.vice.com)