Jump to content

Több mint 8000 Uber és Lyft sofőr bukott el egy háttérvizsgálaton

2017. 04. 06. 09:57

Massachusetts állam egy új törvényének hála szigorúbb ellenőrzésnek vetették alá az Uber és a Lyft sofőrjeit, aminek eredményeként 8000 engedélyt be is vontak.

8000 Uber és Lyft sofőr működési engedélyét utasította el Massachusetts állam, miután azok nem feleltek meg a szigorított háttérvizsgálaton, írja a Boston Globe. A leggyakoribb indok, hogy az ellenőrözött személyek felfüggesztett státuszú vezetői engedéllyel rendelkeztek.

A januártól életbe lépet új törvény alapján az utasszállító cégek vezetőinek kétrészes háttérellenőrzésen kell keresztülesnie. Egyrészt a cégfelelő, másrész az állam oldaláról. A 70 789 jelölt közül 8206 vezetőt utasítottak el az állami ellenőrzésen. Több száz bukott el azért, mert büntetett előélettel rendelkezik, beleértve erőszakos és szexuális jellegű bűncselekményeket. Több korábban ittasan vezető, felfüggesztett engedéllyel rendelkező személy is bepróbálkozott.

Az Uber vállalatot már érték kritikák korábban, mondván nem megfelelően végzi vezetőinek háttérvizsgálatát. Los Angeles és San Francisco kerületéből polgári pert is indítottak a cég ellen 2014-ben, azt állítván, hogy ezeken a területeken 25 sofőr esetében nem ellenőrizték a bűnügyi nyilvántartásokat.

Annyi biztos, hogy az Uber és a Lyft ellenőrzésénél jóval mélyebben beleás a sofőrök előéletbe a Massachusetts állam törvénye által lehetővé tett átvilágítási rendszer. Ezzel több ezren esnek el attól a lehetőségtől, hogy ilyen módon újrakezdjék az életük és hasznos tagjai legyenek a gazdaságnak.

Másrészt messze nem Massachusetts az első, aki nekimegy ezeknek a cégeknek. Több mint 30 amerikai államban fogadtak el valamilyen kifejezetten ezekre a cégekre irányuló szabályozást.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)