Jump to content

Fukusima újra biztonságos és lakható?

2017. 03. 13. 11:20

Egy tanulmány szerint Fukusima kulcsterületein a sugárzás szintje már nem jelent hosszútávon fenyegetést az emberi szervezetre, de ha így is van, még mindig akadnak veszélyes területek.

A Fukusima Daiicsi atomerőművében a sugárzás szintje még mindig elég veszélyes ahhoz, hogy leamortizáljon egy robotot. Ezek alapján sejthetjük, mit tenne az emberi szervezettel az ott mért dózis. Másrészt egy közzétett tanulmány szerint, Fukusima egyes részein a sugárzás szintje már a biztonságos értékeken belül mozog és nem jelentenek hosszútávon se veszélyt az embere. A tanulmány azt állítja, hogy a Fukusima erőművétől 37 kilométerre eső Datenél mért cézium sugárzási szint 60%-ot esett 2011 és 2013 között, így az odaköltözőknek már nem kell aggódniuk. Sőt, még talán nagyobb biztonságban is lesznek, mint egyébként. A medián élettartam sugárdózis (18 millisievert) várhatóan kevesebb lesz ott, mint amit általában valaki elszenved csak azzal, hogy a Földön él.

A kutatócsapat a levegőben mért sugárzási szintből határozta meg, hogy mire számíthatunk a földön, illetve számolta ki, hogy hogyan fog esni a sugárzási szint a következő 70 évben. Ez nem jelenti, hogy az összes terület egyformán biztonságos. Date egyébként is egy szürke zóna, ahol nem történt evakuálás dacára a sugárzási veszélynek. Ezzel szemben az olyan városok, mint például Tomioka, még mindig erős sugárzási szinttől szenvednek. Az erőműben keletkezett károk eltakarítása pedig még évtizedes munkát jelent és csak remélhetjük, hogy nem fog közbe semmi komoly baleset történni.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: wikimedia.org)