Jump to content

Kalózkodás – frusztráló üzenetek 1:0

2017. 02. 02. 14:33

Nem küldenek többé figyelmezetést az USA internetszolgáltatói, ha valaki feltételezhetően szerzői jogokat sértő kalóztartalmat készül letölteni.

Kiderült, hogy szépen kérni lehet, csak senkit nem hat meg, ha kalózkodásról van szó. Talán még emlékszünk, hogy anno a média ipar kezét lábát törve próbált megoldást találni a kalózletöltések visszaszorítására. Ennek a vágynak az égisze alatt született meg a Copyright Alert System és most ennek lett vége. Arról szólt a fáma, hogy az amerikai internetszolgáltatók belegyeztek, hogy ijesztő figyelmezetést küldenek a kalózkódoknak, de nem olyan halloweeni móka, hanem nagyon is komoly stílusban.

Miközben a program célja az volt, hogy megismertesse és megértesse az emberekkel, hogy a kalózkodás rossz és büntetendő dolog, s egyben visszaszorítsa az illegális letöltések számát, addig valójában nem igazán sikerült elérnie a célját a terveknek megfelelően. Ennek az lett a következménye, hogy az internetszolgáltatók és a médiacsoportok úgy döntöttek, hogy ejtik az egész programot.

Momentán az illetékes szervezetek, beleértve a RIAA-t, még nem álltak elő megfelelő alternatívával, ahogyan a Copyright Alert System bukása se mondatott ki hivatalosan vagy került megmagyarázásra. Mindenesetre az biztos, hogy a mai napig komoly problémát jelent a kalóz tartalmak terjedése a médiaiparnak és jelen körülmények között nehéz olyan megoldást találni, hogy ne sérüljenek senkinek se az érdekei vagy jogai.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)