Jump to content

Már 12 milliónyi feloldott titkosítású CIA fájlt nézhetünk meg online

2017. 01. 20. 12:00

Konspiráció vadászok most kedvükre turkálhatnak a CIA „szemetesében”, ráadásul mindezt online. Az elérhetővé tett fájlok között keresgélhetünk az emberi telepátiától kedve a kubai rakétaválságig minden után, csak aztán bírjunk el azzal, amit találunk.

A CIA publikus archívuma már régóta készülget. Még anno Bill Clinton rendelte el először, hogy oldják fel a titkosítását minden legalább 25 éves anyagnak, aminek történelmi értéke van. Az hírszerző ügynökség természetesen engedelmeskedett a maga módján. Az anyagok hozzáférhetővé váltak, de csak annak, aki vette a fáradságot, hogy ellátogasson Washingtonba és átrágta magát az Egyesült Államok Nemzeti Archívumán egy kis betekintésért a CIA múltjába.

Aztán 2000-ben a CIA kiadott egy elektronikus adatbázist, amiben keresgélhettünk a dokumentumok címei között (ez volt a CREST), de a megtekintésükért még mindig Washingtonba kellett utazni. Ez a megoldás nem elégítette ki az igényeket, minek következményeként 2014-ben a MuckRock nonprofit újságírói szervezet a Freedom of Information Act (FOIA), azaz az információs szabadságról szóló amerikai törvényre hivatkozva nyomást gyakorolt a CIA-ra, hogy tegye közé online a dokumentumokat, de az ügynökség szerint ez legalább 6 évbe telt volna. Michael Best újságíró még egy Kickstarter kampányt is indított, hogy pénzt gyűjtsön a folyamat felgyorsítására. A CIA végül tavaly ment bele, hogy a teljes adatbázisát elérhetővé tegye online.

Hogy van-e valami szaftos a 12 millió fájl között? Nem igazán, de azért el lehet nézelődni. Például UFO élményekkel kapcsolatos beszámolókat találhatunk 1940-es évektől az 1990-es éveikig. Akik élvezik a régi jelentések böngészését, azok biztos kedvüket fogják lelni a közzétett anyagban.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)