Jump to content

Szélenergiával mennek a holland vonatok

2017. 01. 12. 12:27

Új szelek fújnak Hollandiában. Mostantól az ország teljes elektromos vasúthálózatát szélmalmok által biztosított szélenergia látja el, adta hírül az NS nemzeti vasúttársaság.

A masszív fa és olaj kitermelés végére érve mihez fordulhat az ember?  Az NS nemzeti vasúttársaság a szélenergiára tette le a voksát. Az általuk kiírt tendert az Eneco villamosművek nyerte meg mintegy két éve. A 10 évre kötött szerződés értelmében 2018 januárjára kellett volna az Eneconak megoldani a holland vonatok szélenergiával való működtetését, de nem így lett. Ritka, mint a fehér holló, hogy egy vállalkozás ne halogassa a beruházások befejezését, de még előbb el is készüljön velük az eredetileg kitűzött időponthoz képest. Az Eneco mégis össze tudta hozni, minek hála már idén januártól szélerőművek szolgáltatják a szükséges energiát az NS vonatjainak.

A Birhtvibes szerint az ország elektromos vonatjai napi 5500 utat bonyolítanak le és napi 600 000 utast szállítanak, mindezt immár környezetbarát energiával. Ezek az utak összesen 1,2 milliárd Kwh energiát esznek meg évente, ami Amszterdam összes háztartásának elég energia lenne ugyanennyi időre. Jelenleg egy szélturbinának egy órát kell dolgozni, hogy elegendő energiát állítsanak elő egy vonatnak egyetlen egy útra. Ez egyáltalán nem rossz, de az NS további tervei szerint 2020-ra tovább csökkentenék az hálózat energiafogyasztását 35%-kal a 2005-ös adatokhoz képest.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)