Jump to content

Írország szerint az EU túl messzire ment az Apple megadóztatásának ügyében

2016. 12. 19. 19:00

Írország szerint az Európai Unió túllépte a hatáskörét és félreértelmezte az ország törvényeit, amikor elrendelte, hogy az ország 13 milliárd eurónyi állítólagosan be nem fizetett adót szedjen be az Apple vállalattól.

Messze ez az eddigi legnagyobb adótartózás, amit az EU próbál behajtani, pedig számos más hasonló ügyel is találkozhatunk az Európai Unió tagállamaiban. Nem csak Írország, de az Apple vállalat is tiltakozni készül a döntés ellen. Az EU bizottsága arra hivatkozik, hogy az alacsonyabb adók illegális „állami támogatáshoz” juttatják a cégeket a riválisaikkal szemben.

Írország fellebbezést nyújtott be az Európai Bizottság döntésével szemben, arra hivatkozva, hogy nem tértek el a ’normál’ adóztatástól. Az ír törvények szerint a nem helyi cégeknek nem kell fizetniük jövedelemadót a termelt profit azon része után, ami nem Írországban generálódott.

Az Apple szerint a két Írországban regisztrált vállalkozásukból származó profit nagy része, ami az ügy központjában áll az USA-ban létrehozott szellemi tulajdonon alapszik, így elvileg nem adóztatható meg Írországban. Az Apple vállalatnak a következő hetekben kéne fizetni, de ez minden bizonnyal elmarad, míg végleges döntés nem születik az EU bíróságán, ami akár évekig is eltarthat.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)