Jump to content

Bill Gates 1 milliárd dollárt költ a klímaváltozás elleni küzdelemre

2016. 12. 16. 16:00

A világ leggazdagabb emberei fogtak össze a környezet megmentéséért. Egy a célra létrehozott alapítványon keresztül pénzt nem sajnálva szorgalmazzák a tiszta és megújuló energiaforrások megteremtéséhez szükséges kutatásokat.

A szóban forgó alapítvány a BEV (Breakthrough Energy Ventures), egy olyan szervezet, amelynek támogatói között szerepel többek között Jeff Bezos, Masayoshi Son, Jack Ma vagy épp Bill Gates. Az alapítvány erejét nem csak a támogatói névsorában szereplő befolyásos techvezérek, de az az összesen 170 milliárd dolláros vagyon is jól mutatja, amelyet együttesen birtokolnak, még ha nem is fogják mind elkölteni erre a nemes ügyre. S, hogy mire megy majd a sok pénz? Természetesen a világ megmentésére. A szervezet célja támogatni minden olyan kutatást, technológiai vívmány fejlesztését, amely környezetünket kímélő energiatermelést tesz lehetővé. Ezzel nem csak a mai rendszereknél hatékonyabb elektromos áram előállítás a cél, hanem az elavult és környezetszennyező módszerek kiváltásával, az üvegházhatás csökkentése is.

A feladat nem egyszerű és nem is fog menni egyik napról a másikra. A BEV egy jó 20 éves időtávlatban gondolkodik. Sajnos részben pont ez a hosszú táv miatt a befektetők számára se különösebben vonzóak a tiszta energiával kapcsolatos beruházások. Ráadásul egy tanulmány alapján, a 2006 és 2011 között az ágazatba invesztált 25 milliárd dollár felét elvesztették a befektetők. Pénzügyi szempontból a környezetbarát energiaforrások kutatása igazi pénznyelő, ennek ellenére egy igen fontos terület.  Gates szerint mindenre nyitottak a BEV alapítványnál, ami olcsó, tiszta és elérhető energiához vezet. Reméljük az erőfeszítéseiket siker fogja koronázni.

(Forrás: qz.com Kép forrása: qz.com)