Jump to content

Michigan kész az önvezető autók jövőjére

2016. 12. 12. 09:00

Az önvezető autóké a jövő, legalábbis rengeteg komoly cég időt és pénzt nem spórolva ügyködik azon, hogy olyan terméket fejlesszenek, amely képes lesz ezt velünk elhitetni. Aztán mégse nézik mindenhol jó szemmel az ilyen autók megjelenését az utakon.

Ilyen volt például Michigan, ahol tiltás volt érvényben az önvezető autók ellen, egészen mostanáig. Michigan kormányzója, Rick Snyder feloldotta a tilalmat. Sőt, új törvények születtek az önvezető autók javításáról, vezetéséről, hálózatairól és a hozzájuk köthető kutatásokról, illetve az esetlegesen felmerülő balesetek esetén a felelősségvállalásról. Nagyon úgy néz ki, hogy a történelmileg az amerikai ipar szívének számító Michigan végre elkezdett a jövőre készülni az önvezető autók terén.

Michigan által hozott törvények szerint az önvezető autóért az önvezető rendszert üzemeltető a felelős, nem pedig a sofőr. Az SB 995 szerint az önvezető autók törvényesen működhetnek Michigan utcáin és országútjain. Az SB 996 alapján az autógyártók taxi szolgáltatást hozhatnak létre. Ez mondjuk azért érdekes, mert ezek szerint a General Motors és a Ford mondjuk megteheti ezt, de mi a helyzet például a Google vállalattal? Michigan közlekedésügyi hivatala szerint az Apple vagy a Google nem fog megfelelni autógyártónak a szemükben még legalább egy a szükséges engedélyekkel rendelkező autójuk nem kerül a piacra. Ami azt illet a Google már rendelkezik egy ilyen autóval.

Michigan pálfordulása mindenképpen egy jó dolog. Teljesen élettelen lett volna továbbra is elzárkózni az önvezető autók iparától. Az új törvényekre is nagy szükség volt. Mindenesetre azért még akadnak kérdéses területek.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)