Jump to content

Kémkedéssel vádolják az internetre kapcsolódó játékokat

2016. 12. 06. 19:00

Az okosjátékok kétségtelenül új szint visznek az otthoni játékidőbe, de komoly adatvédelmi aggályok vetődnek fel, amikor az internethez való kapcsolódás is képbe kerül.

Néhány kritika pont azért éri ezeket a játékokat, mert átlépnek egy bizonyos határt. Több mint 18 személyiségi jogok védelméért küzdő csoport emelte fel a hangját és élt panasszal az amerikai FTC (Federal Trade Commission) és az EU felé a Genesis Toys és partnere a Nuance miatt, akiknek állításuk szerint a játékaik képesek rögzíteni a gyerekek hangját. A jelentés szerint az i-Que és a My Friend Cayla által a rögzítés nem csak hogy jogsértően, engedély nélkül történik, de ráadásul az adatok továbbításra kerülnek a Nuance felé, aki aztán ezeket eladhatja a rendőrségnek vagy hírszerző ügynökségeknek, állítják a csoportok.

A szervezetek azt is állítják, hogy a Genesis nem tett róla, hogy illetéktelen, felhatalmazással nem rendelkező bluetooth eszközök kapcsolódhassanak a játékokhoz. Bár a bluetooth hatótávolsága korlátozott, de így is előfordulhat, hogy valaki egy játszótéren vagy más hasonló helyen a gyermekek közelében tartózkodva, illetéktelenül hozzáférhessen a felvett adatokhoz.

Nem tisztázott, hogy az FTC és az EU reagál-e, és ha igen, akkor hogyan ezekre a panaszokra. Az érintett cégek reakciója is várat még magára. Mindenesetre érdemes lesz átgondolni adatvédelmi szempontból a gyártoknak a játékaik megtervezését, ha hasonló okosjátékok megalkotásán törik a fejük. Nekünk pedig fogyasztóknak pedig arra kell figyelnünk, hogy csak olyan kütyüket és eszközöket vásároljunk az otthonunkba, amelyekbe maximálisan megbízatunk. Különöse tekintettel azokra, amelyeket a gyermekeink kezébe adunk.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: youtube.com)