Jump to content

Luxemburg kész az űr erőforrásainak kiaknázására

2016. 11. 14. 08:30

Mi történik, ha egy adott országban bejegyzett cég aszteroidákból származó nyersanyagra tesz szert? Kit illet az meg a jog szerint? Eddig csak kevés ország gondolt rá, hogy ezt érdemes lenne tisztázni.

Az amerikai aszteroidabányász vállalatok számára már tisztázott jogi szempontból a helyzetük. Ők jog szerint megtarthatják mindazt, amit odakint találnak, feltéve hogy az nem egy élő, szerves dolog. A CSLCA törvény (US Commercial Space Launch Competitiveness Act) bejegyzésének célja az amerikai űrvállalkozások létrejöttének segítése, de mi a helyzet a jó öreg Európában?

Az a helyzet, hogy még senkinek se sikerült értékes nyersanyagot kinyerni és hazahozni egy aszteroidából, így talán feleslegesnek tűnhet még ezzel foglalkozni, pedig nem az. Jó előre tisztázni érdemes, hogy aki és amit odakint talál, az kit illet meg jog szerint, hogy később ebből ne lehessen vita (spoiler veszély – úgy vita lesz belőle). Luxemburg is hasonlóképp vélekedhet, ugyanis Amerikához hasonlóan, ők is letették törvényileg az űrbányászat alapjait.

Luxemburg nem csak reméli, hogy az új törvény majd odavonzza a terület kiaknázása után érdeklődő cégeket. Formális kapcsolatról több mint 20 céggel és nagyvállalattal tárgyalnak jelenleg, beleértve a Deep Space Industires-t és a Planetary Resources-t. Bár a feltételek nem specifikusak, de Luxemburg lesz az egyik fő részvényese a Planetary Resoursces vállalatnak. A többi vállalat is kapni fog valamiféle anyagi támogatást az országtól csak azért, hogy náluk üzemeljenek. Nem is lesz nagyon más választása a kezdő vállalkozásoknak. Az űrbányászatnak még kell jó néhány év hogy beinduljon annyira, hogy elkezdhessen profitot termelni.

(Forrás: dw.com Kép forrása: dw.com)