Jump to content

Az XPRIZE legújabb versenyei a vízelőállításról és a nők biztonságáról szólnak

2016. 10. 25. 13:00

Az XPRIZE nonprofit vállalat bejelentette legújabb Indiában induló versenysorozatát, amelynek célja néhány igen égető és sürgős problémára megtalálni a lehető legbriliánsabb megoldást.

Az első ilyen probléma, amelyre megoldást keres a cég nem más, mint  tiszta víz előállítása a levegőből, méghozzá megújuló erőforrások felhasználásával. Konkrétan a versenyben résztvevők feladata, hogy létrehozzanak egy olyan eszközt, amelynek segítségével 2000 liter friss vizet lehet kinyerni naponta a légkörből 100%-ig megújuló energiát felhasználva. Ha pedig ezt esetleg valaki túl könnyű feladatnak vélné, akkor még van benne egy olyan csavar is feltételként, hogy az így előállított víz költsége nem haladhatja meg a két cent per literes árat.

A nyertes csapat 1,75 millió dolláros pénzjutalmat zsebelhet be. Jelentkezni 2017. március 31-ig lehetséges, így még van néhány hónapja annak, aki csak most kezd el ötletelni. A legjobb 5 csapat 2018. januárjára lesz kiválasztva, még az abszolút győztes 2018. augusztusára kerül kiválasztásra.

A másik versenyszám az úgynevezett „Anu & Naveen Jain Women’s Safety XPRIZE”. Itt a feladatunk egy diszkrét rendszer kidolgozása nők számára, akik az általunk megálmodott ötlet alapján biztonságosan értesíthetik a hatóságokat, illetve a közösséget, ha veszélyben érzik magukat. A megoldásnak önállóan és feltűnés nélkül képesnek kell lennie kiküldeni a segélykérő jelet, kevesebb mint 90 másodperc alatt és nem lehet drágább a fenntartása, mint 40 dollár évente. Különösen fontos szempont, hogy a rendszer működőképes legyen akkor is, ha csak rossz minőségű hálózati kapcsolat áll rendelkezésre.

Utóbbi verseny díjazása 1 millió dollár pénzbe, illetve a jó érzés, hogy picit jobbá tettük a világot. Erre a versenyre nevezni 2017 februárjáig lehetséges. Bár a leírás alapján elsőre egy kis hardver eszközre gondolnánk, de maguk az útmutatásként szolgáló szabályok ezt így nem határolják le, így akár elméletileg egy applikáció is elképzelhető lehetséges megoldásként. Kreatívnak kell lenni, annyi biztos.

(Forrás: xprize.org Kép forrása: pixabay.com)