Jump to content

Felrobbant a Falcon 9-es hordozórakéta

2016. 09. 02. 14:00

Hatalmas robajlás és óriási füstgomolyag kísérte a SpaceX Falcon 9-es hordozórakátájnak tegnapi tesztjét. A hivatalos felvételek már elérhetők az esetről.

A floridai Cape Canaveralnál üldögélt békésen a kilövőálláson a SpaceX Falcon 9-es újrafelhasználható horodzórakétája és várta, hogy elvégezzék rajta a következő küldetéséhez szükséges teszteket. A rakéta következő utjára most szombaton került volna sor és az AMOS-6 kommunikációs műholdat vitte volna magával és állította volna pályára. A műhold a Facebook és a francia Eutelsat közös erőfeszítéseinek a része, aminek a célja 14 afrikai ország internettel való ellátása. Sajnos azonban történt egy kis baleset a tegnapi tesztek során.

Nevezetesen a SpaceX Falcon 9-es rakétája fogta magát és felrobbant. Ezzel nem csak a szatellit hétvégi feljutatása ment füstbe, de az újrahasználható rakéta is. A kellemetlen incidens okát még nem árulta el a SpaceX vállalat csak annyit közöltek hivatalosan, hogy valamiféle anomália okozta az esetet, de már azért a felvételek a robbanásról kikerültek és a cég Twittere is rendkívül aktív. Hamarosan minden bizonnyal megfogjuk tudni mi vetett véget az egyébként eddig szépen produkáló Falcon 9-es rakéta rövidke kis életének. Addig is lássuk mi is történt:

 

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / @krisn99 (Twitter))