Jump to content

A Mozilla játékos módon tanítja meg nekünk a titkosítás alapját

2016. 07. 02. 14:00

Mindenki tudja, hogy milyen fontos a titkosítás és az online adatvédelem, de még talán senki se magyarázta el ilyen szórakoztatóan a lényegét, mint a Mozilla.

 

A titkosítás lényegét és annak alapvető lépéseit sok féle képen el lehet nagyarázni és be lehet mutatni, de hogy ezt valami szórakoztató formában is tegyük meg, na ahhoz ismerni kell a közönséget, akinek magyarázunk. A Mozilla pedig nagyon úgy néz ki, hogy megtalálta a módját és el is készítette nekünk Codemoji web-alapú kis játékot, ami nem csak, hogy elmagyarázza, illusztrálja, de még kipróbálhatóvá is tesz a kódolás alapjait.

A Codemoji oldalra érkezve egy kis instrukció fogad minket, hogy mivel is lesz dolgunk és miről is van itt voltaképpen szó. Ezek után rászabadulhatunk a felületre. A felület három fő részből áll. Bal oldalt beírjuk az üzenetünk, középen kiválasszuk a titkosítás kulcsaként szolgáló emotikont és jobb oldalon pedig megjelenik az eredmény, amit a célszemély is látni fog, akinek elküldjük a kódolt üzenetünket tartalmazó linket.  Ha beírtuk az üzenetünk és kiválasztottuk a kulcs emotikont, akkor már a jobb oldai eredmény alatt látnunk is kell a „share this message” feliratot, amire rákattintva megkapjuk a korábban említett linket.

A linket elküldhetjük bárkinek, de csak akkor tudja majd megfejteni az üzenetünk, ha eláruljuk neki, hogy melyik emotikont kell kiválasztania (vagy ha elég türelmes, hogy végigkattintgassa az összes lehetőséget és így feltörje a kódolást). Szóval nem egy feltörhetetlen rendszerrel van dolgunk, de nem is ez volt a célja a Mozillának, hanem a szemléltetés és ezt viszont nagyszerűen hozza a program.

(Forrás: engadget.com)