Jump to content

60 000 dolgozót cserél robotokra a Foxconn

2016. 05. 26. 13:00

A Foxconn elektronikai vállalat, az Apple és a Samsung egyik vezető partnere egy újabb lépést tesz az iparág termelő munkájának automatizálása felé.

Újabb vitaindító esemény történt a jó öreg, „akkor most elveszik a robotok a munkát vagy sem?” kérdéshez. Bár a Foxconn azt ugyan megerősítette a BBC számára, hogy dolgozik azon, hogy a legtöbb gyártási folyamatot automatizálhassa, de azt tagadta a cég, hogy ez kevesebb munkát jelentene az emberek számára. Helyette a cég álláspontja az, hogy a monoton és ismétlődő munkafolyamatok automatizálásával más fontobb és értékesebb feladatokat kaphatnak az emberi dolgozók.

Ez szép és nemes elgondolás, de ha a nagy képet nézzük, valahogy nem ez látszik összeállni. A South China Morning Post riportja szerint 35 tajvani vállalat, köztük a Foxconn is, több mint 609 millió dollárt költött mesterséges intelligencia kutatásra csak a tavalyi évben. Ez a szám komolyabb érdeklődést tükröz a robot munkaerő irányába plusz ehhez társul, hogy a kormányzati felmérés szerint körülbelül 600 kunshani vállalat tervezi követni a Foxconn példáját.

(Forrás: engadget.com)