Jump to content

Craig Wright állítja, hogy ő Satoshi Nakamoto a bitcoin létrehozója

2016. 05. 04. 10:00

Úgy tűnik a találgatás és a keresgélés, hogy ki is valójában „Satoshi Nakamoto” végéhez ért. A szállak végül egy Craig Steven Wright nevű férfihez vezettek.

Csaknem két év telt el azóta, hogy a Newsweek tévesen egy Kaliforniában élő, 64 éves japán-amerikai férfit mutatott be, mint a bitcoin feltalálója. De, akkor ki is lehet a rejtélyes figura, aki a bitcoin megalkotásáért felel? Miért nem akarja felfedni magát? Azóta is mindenféle elméletek gyártódtak és a nyomozás is tovább folyt. Végül a BBC, a The Economist és a GQ közös vizsgálódásának eredményeként most egy ausztrál informatikus, Craig Steven Wright került reflektorfénybe, mint a bitcoin lehetőséges létrehozója.

Wright a BBC számára adott interjúban megerősítette a spekulációkat és elismerte, hogy ő Satoshi Nakamoto, akit a világ a bitcoin feltalálójaként ismer. Állítása szerint nem akar se pénzt, se hírnevet, se elismerést, csak azt szeretné, ha békén hagynák. Ezért és azoknak az embereknek a védelmében, akikkel dolgozik volt szükség arra, hogy a világ Satoshi Nakamoto néven ismerje a bitcoin atyját. Attól, hogy most végül hivatalosan is elismerte szerepét azt reméli, hogy véget érnek a spekulációk és csökken a nyomás, ami őt és családját éri az őket követő több száz riporter miatt.

(Forrás: engadget.com)