Jump to content

Elképesztő mennyiségű linkeltávolítási kérés fut be a Google-höz

2016. 03. 08. 16:00

A múlt hónapban több mint 75 millió eltávolítási kérelmet dolgozott fel a Google. Ez óránként több mint 100 000 linkeltávolítást jelent a keresőóriásnak, de a cég még állja a sarat.

A Digital Millennium Copyright Act (DMCA) egy 1998-ban beiktatott amerikai törvény, célja a digitális szerzői jogok megsértése elleni fellépés. Erre hivatkozva jogtulajdonosok egész sereglete fordul a Google keresőhöz, hogy távolítsák el a jogsértő linkeket a keresési találatokból. A Google meglepő módon képes 6 órán belül elbírálni a kérelmek 97%-át annak ellenére, hogy tavaly ugyan ebben az időszakban fele ennyi, illetve a 2012-es adatokhoz képest pedig most 300-szor több eltávolítási kérelem érkezik.

Na de honnan ez a hatalmas növekedés a kérelmeket illetően? Egyrészt szaporodtak a kalóztartalmak ez kétségtelen, másrészt sok jogtulajdonos automatikusan algoritmus segítségével (gyakran tévesen) azonosítja be a kalóz tartalmakat és bombázza eltávolítási kérelemmel a Google-t.

A rendszer látszólag megfelelően működik, de igazából senki se elégedett a jelenlegi helyzettel. A DMCA ma már minden érintet félnek csak frusztrációt okoz, jól mutatja ezt az a milliárdos számra rugó linkeltávolítási kérelem, amit eddig a Google feldolgozott. A jelenlegi rendszer továbbműködtetése hosszú távon komoly problémákba ütközhet.

(Forrás: engadget.com)