Jump to content

A Facebook alkalmazásokkal hódítja meg Oroszországot

2014. 11. 11. 20:00

Noha a Facebook az egyes számú szociális háló a legtöbb országban, ez mégsem igaz Oroszországra. Zuckerbergéknek mindössze a másodhegedűs szerepe jut olyan orosz kezdeményezések mögött, mint a VKontakte és az old-school LiveJournal blogok. Ennek ellenére azonban a cég úgy véli, hogy tudja, miként szerezheti meg magának az orosz piacot is: alkalmazások által.

A Facebook, mint a világ legjelentősebb szociális hálója nem engedheti, hogy egy olyan fontos terület, mint Oroszország kicsússzon a kezéből. Éppen ezért szeretnének valamit tenni az ottani közönség megnyerésért.

A Business Insidernek adott interjúból kiderült, hogy a hálóóriás terve az lenne, hogy orosz fejlesztőket vesznek rá arra, hogy játékokat és más böngészőből futó alkalmazásokat írjanak, melyek a Facebook oldalára csábítják a helyieket. Reményeik szerint a fejlesztők sem tudnak majd ellenállni a kísértésnek, melyet a nagyobb közönség elérése jelent. Elméletük szerint, ha a Vkontakte számára termel valakit valamit, az lehet, hogy a moszkvai közönségnek nagyon bejön, ám meg sem közelíti azt a szintet, amit egy világméretű Facebook-siker jelent.

Még nem tudjuk, hogy ez a stratégia beválik-e majd. Oroszországban úgy látszik mindenki kimondottan szereti a „hazai” dolgokat, legyen szó bármilyen technológiáról. Ezt a nézetet egyébként nagyban támogatja az orosz kormány is, akik jelentősen megnehezítik, hogy a külföldi cégek megvessék a lábukat.

Ennek ellenére azonban a Facebook csapata optimista. Nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy Kelet-Európában is számos sikeres és nemzetközi szinten gondolkodó kezdeményezés van, mint például a Wargaming fejlesztői. Innen már nem kell nagy fantázia ahhhoz, hogy elképzeljük: a következő Candy Crush Saga szintű sikert, mely egy szentpétervári alkotó teremtménye. Annyiban biztosak lehetünk, hogy Mark Zuckerberg és legénysége nem éri be semmi kevesebbel, mint az első hellyel.

Forrás és fotó: engadget.com és digitaleastfactor.com

Írta: Ambróz Nóra