Jump to content

Steam új kereskedési szabályokat vezetet be a hackerek ellen

2015. 12. 12. 12:00

A Steam kereskedelmi rendszere eleinte nem volt többre hivatott, mint hogy a felhasználók, el tudják csereberélni egymás között a játékokból megszerzett jutalmaikat. Azóta sok idő eltelt és a Steam piac megjelenésének köszönhetően igazi belső gazdaság épült ki a játékokból származó cuccok adás-vételére, amivel együtt elszaporodtak a hackertámadások is.

A Valve kiadott egy közleményt, melyben lépésről lépésre felvázolja, hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet. A Steam kereskedelmi rendszerében a tárgyaknak valós pénzben mérhető értéke van. Azzal együtt, hogy a Steam gazdasága elkezdett dübörögni a felhasználói fiókok potenciális hackercélpontokká váltak. A hackereknek komoly rendszere épült ki az ellopott áruk továbbadására, melyek végül ártatlan felhasználóknál landoltak. Ezeket az ártatlan felhasználókat nem szerette volna a Steam büntetni ezért meghagyták náluk a tárgyak másolatát. A tárgyak sokszorozása azonban azok piaci elértéktelenedését eredményezte, ami nem tűnt hosszú távon jó megoldásnak, ráadásul a hackertámadásokat sem szorította vissza. A Valve szerint havi 77 000 felhasználói fiókot ért támadás, ez a tarthatatlan helyzet pedig lépésekre sarkalta a céget.

Az első ilyen komoly lépés a kétlépcsős, illetve mobil azonosítási rendszer bevezetése volt. Az új biztonsági rendszer már képes megakadályozni, hogy a hackerek hozzáférjenek a felhasználók fiókjához feltéve, hogy használják is. Azonban a Steam azt tapasztalata, hogy kevesen vették igénybe a kétlépcsős azonosítási rendszert így néhány változtatást vezettek be magában a kereskedelmi rendszerben is. Egyrészt 2015 december 16-án 19:00 óráig 5% - 33% közötti kedvezményeket kínálnak a Steam piacon történő vásárlásokból azoknak, akik engedélyezték a mobilhitelesítést. Másrészt december 9-től bárki, aki tárgyat ad oda csere során, legalább 7 napja engedélyezett Steam Guard mobilhitelesítővel kell rendelkeznie. Ellenkező esetben, az illetéktelen cserékkel szembeni védelem céljából, a tárgyakat a Steam kézbesítés előtt legfeljebb 3 napig visszatartja.

A Steam tehát szép szavakkal és kemény lépésekkel egyaránt erősen ajánlja felhasználói számára a Steam Guard mobilhitelesítésének használatát.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József